Menü Bezárás

Őszi szett – ujj nélküli kesztyű, sál, bross horgolási minta

Ez egy őszi szett, kifejezetten ez a szép fonal inspirálta. Ezt a fonalat régebben vettem, pakolgattam ide-oda mert a színe nagyon tetszett de nem találtam meg hozzá rögtön a formát. Igazi őszi dolog, nagyon jól néz ki felvéve, bár a hidegre még várni kell kicsit. Egyelőre még kabátkát se vettem fel, csak egy kardigánt és esernyőt.  A sálat össze-vissza lehet tekergetni, lecsüngetni, nyakbavenni, mindenki kiélheti a kreativitását és végeredményben a fogason is nagyon jól mutat!

horgolt sál és kiegészítők
Teljes őszi kiegészítő szett

Felhasznált anyagok

20 dkg Alize Burcum-ot használtam fel. Ez tiszta akril fonal, de merevebb, a levelek tartása miatt ez lényeges. 10 dekás gombolyagokban kapható, 10 dkg fonal / 210 m. Nagyon selymes, esős fonalból nem fog megállni. Én színátmenetes fonalat használtam, ami szép színessé tette a leveleket, és önmagában is egy élénk, tarka hatást eredményezett. Ha nem ezt választjuk, keressünk gyapjút. Pamutból nem lesz igazán sálnak való de nyári kiegészítőnek az is szép és jó lehet.
Horgolótű (itt 4.5-ös), hímzőtű. Brosshoz esetleg tű.

Felhasznált szemek

lsz: láncszem
ksz: kúszószem
rp: rövidpálca
fp: félpálca
p: pálca
kp: kétráhajtásos pálca

Elkészítési idő

sok 🙂 több óra, sajnos nem számoltam. A levelek miatt nem túl gyorsan haladós minta, viszont cserébe nagyon élvezetes.

Nehézség

Közepes. Ha belerontasz, elszámolod, az a leveleknél nem hiba hanem az egyéniség jele 🙂

Kesztyű:

horgolt csuklómelegítő
Kesztyű vagy csuklómelegítő

Cakkos kezdéssel indítunk.

Három láncszemet készítünk, az első lsz-be egy pálca,  * majd három láncszem, az előző pálcára egy pálca, * ezt ismételgetük annyiszor, amilyen hosszú alapot akarunk. (meg kell egyezzen a csuklónk méretével)

Nekem 9 ilyen kis cakkom lett. Körré zárjuk. További sorokban körben dolgozunk, az első pálca helyét 3 lsz-el magasítjuk.

 1. sor: minden egyes cakk pálcájára (tehát nem az ívbe) 1 pálca, 1 lsz, 1 pálca. Ezt ismételgetjük körben (nálam 9-szer)
 2. sor: minden lsz-es ívbe: 1 pálca, 1 lsz, 1 pálca.
 3. sor: mint a 2. sor
 4. sor: minden lsz-ívbe: 1 p, 2 lsz, 1 p. Ez lesz a bővítés a csuklónál. Ha hosszabb szárú kesztyűt akarunk, a 3. sort lehet többször horgolni.
 5. sor: minden lsz-ívbe: 1 p, 2 lsz, 1 p. Nem zárjuk körré, fordulunk!
 6. sor: minden lsz-ívbe: 1 p, 2 lsz, 1 p. Nem zárjuk körré, fordulunk!
 7. sor: minden lsz-ívbe: 1 p, 2 lsz, 1 p. Körré zárjuk!
 8. sor: minden lsz-es ívbe: 1 pálca, 1 lsz, 1 pálca. Körben dolgozunk, összezárjuk.
 9. sor: 3 lsz, a pálcacsoportok közé, ahol tulajdonképpen nincsen lsz, egy rp. Körré zárjuk, befejezzük, eldolgozzuk.

Bross – a teljes szetthez két darab kell, egy brossnak egy pedig csak simán rávarrva

horgolt rózsa, bross
Horgolt rózsa

Két részből készítjük, aztán összevarrjuk és rávarrjuk egy bross alapra. A képen én táskadíszt készítettem belőle, tulajdonképp nem biztosítótűt varrtam rá hanem egy 20 lsz-ből álló hurkot.

Ugyanezzel a leveles rózsával fogjuk össze a két indát is.

Bross rózsája:

 1. sor: 51 lsz hosszú sort horgolunk.
 2. sor: 1 lsz-et átugrunk, 1 rp a következő szembe, *2 lsz-et horgolunk, 1 lsz-en átugrunk, 1 rp a következő szembe* ezt ismételjük végig.
 3. sor: az első kis ívbe: 1 kúszószem, 3 fp, 1 ksz , ugyanígy készítünk még 4 kis szirmot a következő ívekbe, majd a további ívekbe két különböző szirmot ismételgetünk:  1 kúszószem, 4 fp, 1 ksz = kisebb szirom, 1 kúszószem, 5 fp, 1 ksz = nagyobb szirom.

A rózsát felcsavargatjuk úgy hogy a legkisebb, három fp-s szirmok legyenek belül, és szorosabban vagy lazábban összevarrjuk. Pár öltéssel érdemes először nagyjából rögzíteni majd rendesen felvarrni.

Bross levele:

 1. sor: 14 lsz
 2. sor: megfordulunk, minden lsz-re egy ksz
 3. sor: nem fordítjuk meg a darabot hanem az első sorra horgoljuk tovább a levelet. A csúcsánál körben haladunk tovább, tehát végig a levél színe lesz elöl. 2 rp, 2 fp, 2 p, 1 kétráhajtásos pálca, 2 p, 2 fp, 2 rp, 1 ksz, két láncszem= ezen a két láncszemen átugrunk, majd a levél másik felén, a tulajdonképpeni 2. sorra: 1 ksz, 2 rp, 2 fp, 2 p, 1 kétráhajtásos pálca, 2 p, 2 fp, 2 rp.
 4. sor: körben, változatlanul a színén, minden szemre 1 rp-t horgolunk, a csúcsán hogy jobban kifeküdjön, tetszés szerint egy-egy szembe kettőt. Ez függ attól ki milyen szorosan horgol.

Sál

horgolt leveles sál
Sál, másképp tekerve

A szett fő része, a sál az tulajdonképpen két, különálló inda, összefogva a végüktől számítva cca 25 cm-es magasságban. Hárommal nekem már sok. Ha valaki ezt a szettet egy jóval vékonyabb fonalból készíti, akkor valószínűleg több indát is el fog készíteni hogy dús és szép legyen – aki meg nyakéknek készíti el, az akárhogy variálhatja…

A sál a leírásban utolsónak maradt és nem véletlenül. Ha korlátozott a fonalmennyiségünk, itt tudunk trükközni, a második indát pl. kevesebb vagy kisebb levelekkel csináljuk meg. Mint írtam én pont két gombóc fonalat használtam el. Persze elhagyhatjuk a brosst vagy a kesztyűket is.

Kétféle levéllel készül, kicsi és nagy levelekkel. Minden levélhez levélnyél is tartozik, három szem hosszan. Nem szükséges tökéletesen a minta szerint haladni, ha például azz egyik levélnél 2 rp helyett egyet horgolunk majd a 2 fp helyett hármat, tehát az eredeti szemszámon belül maradunk, éppoly jó és szép lesz az eredmény.

Kicsi levél nyéllel

 1. sor: 10 lsz, ebből 3 lsz a nyél.
 2. sor: megfordulunk, az első 7 lsz-re egy-egy ksz
 3. sor: nem fordítjuk meg a darabot hanem az első sorra horgoljuk tovább a levelet. a szárat hátul fogjuk elvezetni.  A csúcsánál körben haladunk tovább, tehát végig a levél színe lesz elöl. 1 rp, 1 fp, 2 p, 2 fp, 1 rp, két láncszem= ezen a két láncszemen átugrunk, majd a levél másik felén, a tulajdonképpeni 2. sorra: 1 rp, 2 fp, 2 p, 1 fp, 1 rp.
 4. sor: körben, változatlanul a színén, minden szemre 1 rp-t horgolunk, a csúcsán hogy jobban kifeküdjön, tetszés szerint egy-egy szembe kettőt. Ez függ attól ki milyen szorosan horgol.

Nagy levél nyéllel

 1. sor: 14 lsz, ebből 3 lsz a nyél.
 2. sor: megfordulunk, az első 11 lsz-re egy-egy ksz
 3. sor: nem fordítjuk meg a darabot hanem az első sorra horgoljuk tovább a levelet. a szárat hátul fogjuk elvezetni.  A csúcsánál körben haladunk tovább, tehát végig a levél színe lesz elöl. 1 rp, 2 fp, 2 p, 1 kétráhajtásos pálca, 2 p, 2 fp, 1 rp, két láncszem= ezen a két láncszemen átugrunk, majd a levél másik felén, a tulajdonképpeni 2. sorra: 1 rp, 2 fp, 2 p, 1 kétráhajtásos pálca, 2 p, 2 fp, 1 rp.
 4. sor: körben, változatlanul a színén, minden szemre 1 rp-t horgolunk, a csúcsán hogy jobban kifeküdjön, tetszés szerint egy-egy szembe kettőt. Ez függ attól ki milyen szorosan horgol.

Inda leírása:

horgolt sál
Teljes horgolt sál, leveles inda összefogva

Nagy levéllel kezdünk. ha készen van, a szállal 14 lsz-et horgolunk, majd felváltva készítünk kis és nagy leveleket, mindig 14 lsz-et horgolva közéjük. Mikor az inda 110 cm hosszat eléri (vagy kényelmesnek, szépnek, megfelelőnek találjuk) megfordulunk. Minden lsz-re 1-1 ksz-et horgolunk. A 14 láncszemes egyenes szakaszok közepére pedig, mindig egy -egy levelet horgolunk. Így két oldalt, felváltva lesznek levelek elhelyezve.

Két ilyen indát készítünk. A végén összefogjuk és varrjuk őket, cca 25 cm- távolságban az egyik végétől, egy virággal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Inline