Menü Bezárás

Virágcsipkés befőttes üveg

Csipkés befőtt

virágos befőttA befőttes üvegek remek tárolók, könnyen, gyorsan beszerezhetőek, olcsóak sőt ingyenesek – (mindenütt kallódik pár vagy ismerős, szomszéd is tud adni) tartósak, környezetbarátok, jól tisztíthatóak, védenek a molyok ellen… rengeteg jó tulajdonság, csak kevésbé dekoratívak.

Mindjárt más ha ezeket a tetőket meghorgoljuk hozzájuk! Ezzel díszítve az egyszerű cseresznyebefőtt is szuper ajándék lehet, szorgosabbak pedig az összes szem előtt levő befőttesüvegüket “behorgolhatják” egy ilyen tetővel.

Ha valami viccesebbet szeretnél horgolni,  sütiszörny tetőt itt találsz!

 

Felhasznált anyagok

125 m / 50 gramm pamutfonal. (pl. Capri, Cartopu Organica, Gombolyda Guru, Catania…) Egy gombócból három ilyen dísz biztosan kijön, és még marad is egy kevés fonal.

2,5 – ös tűvel dolgoztam.

Tű az eldolgozáshoz.

Felhasznált szemek

lsz: láncszem
ksz: kúszószem
rp: rövidpálca
fp: félpálca
p: pálca

Hármas pikó: Kép alapján horgoljuk, a ksz-t a rp tetejébe és oldalának egyik szálába, egyszerre öltjük. Egy rp az ívbe, 3 lsz, egy ksz az első rp-be, 3 lsz, 1 ksz az első rp-be, 3 lsz, 1 ksz az első rp-be, 1 rp az ívbe. Kicsit hosszadalmasnak tűnik, de nagyon egyszerű, és csodaszép csipkés hatást ad. A munka menetét a bejegyzés végén, hat képen lehet látni.

Hátsó relief rövidpálca: ezt nem rövidítem és külön képekkel megmagyarázom. Ne ijedj meg, nem nehéz!

 

Elkészítési idő

Egy óra

Nehézség

Közepes.

Méret

Ez a csipkedísz 8,5 cm-es átmérőjű tetőre való, és a teljes átmérője 15 cm körül van. Egy db 13-14 gram fonalból jön ki, zsinórral együtt. Ez a tetőméret a leggyakoribb forgalomban levő üveg, általában 720 ml-es üveg, uborka, egyéb savanyúság és mindenféle befőtt kapható benne.

Csipkedísz – 8,5 cm átmérőjű tetőre

Középen kezdjük, egy darabban készítjük. A végén a zsinórt külön horgoljuk meg.

 1. kör: 4 lsz-et körré zárunk 1 lsz-el.
 2. kör: Az első pálcát 3 lsz-el pótoljuk, majd (3 lsz, 1 p) ismételjük összesen 5-ször, 3 lsz és az első pálcapótló lsz-ekhez kapcsoljuk, a 3. lsz-be.
 3. kör: a lsz ívekbe horgoljuk. Minden ívbe: 1 rp, 1 fp, 1 p, 1 fp, 1 rp. Mind a 6 lsz-ívet behorgoljuk így.
 4. 1 lsz,. Egy rp-t öltünk a második sor pálcájába, hátulról, úgy, hogy nem beleöltünk, csak átfogjuk. Ez egy hátsó relief rövidpálca, ha nevén akarjuk nevezni. Nézd meg a képeket! Ez után négy lsz, majd egy hátsó relief rp a második sor következő pálcájába, és ezt ismételjük. Az utolsó négy lsz-et összezárjuk az elsővel, egy lsz-el.

 5. kör: a lsz ívekbe horgoljuk. Minden ívbe: 1 rp, 1 fp, 3 p, 1 fp, 1 rp. Mind a 6 lsz-ívet behorgoljuk így.
 6. . kör: 1 lsz, (1 hátsó relief rp az előző reliefpálcákba. Képen mutatom! 5 lsz.) ismételjük körben. Az utolsó ívnél 3 lsz és egy fp a kör első lsz-ébe. Most összesen 6 láncszemívünk van.

 7. (5lsz, egy rp a következő lsz ívbe, 5 lsz, egy rp ugyanabba a lsz-ívbe) ezt ismételjük. Az utolsó 5 lsz-es ív helyett 2 lsz és 1 p az lső szembe. Így összesen 12 lsz ívünk van.
 8. (5 lsz, rp a következő ívbe) ezt ismételjük körben. Az utolsó 5 lsz-es ív helyett 2 lsz és 1 p az lső szembe.
 9. 3lsz az első pálca helyett, 1 p az ívbe. A következő és további ívekbe: 2 p, 3lsz, 2p. Az utolsó ívbe 2p 1 lsz és 1 rp a sorkkezdő pálca tetejébe,
 10. (5 lsz, egy rp a 2. és 3. pálca közé, 5 lsz, 1 rp a következő lsz ívbe) ezt ismételjük, az utolsó 5 lsz helyett: 2 lsz, egy pálca az első kis ívbe.
 11. kör: 1 lsz magasításnak, 2 rp ebbe a láncszemívbe, (3 lsz, 2 rp a következő láncszemívbe) ezt ismételjük. Az utolsó ív helyett 1 lsz és 1 fp a kör első rp-jába.
 12. 5 lsz, rp a következő ív középső rp-jébe. Ezt ismételjük. Az utolsó ívnél 2 lsz és egy p a legelső szembe.
 13. kör: 1 lsz magasításnak, (3 lsz, 1 hármas pikó a következő ívbe) az utolsó pikónál a szálat az első lsz-be beöltjük, eldolgozzuk.

Zsinór

8 lsz, visszafordulunk. A tűtöl számítva a második lsz-be 1 ksz, majd a egymás után minden szemre egy szemet horgolunk: 1 rp, 1 fp, 1 p, 1 fp, 1 rp, 1 ksz. Ezután sima láncszemsort horgolunk tetszés szerint (a képen 70 cm hosszút) és visszafordulunk. A kezdő levélkéhez hasonlóan a tűtöl számítva a második lsz-be 1 ksz, majd 1 rp, 1 1 fp, 1 p, 1 fp, 1 rp, 1 ksz. A végén a szálat elvágjuk, elvarrjuk.

horgolt levélke
Inline