Menü Bezárás

Maradék nélkül? Hulladékmentes horgolás

Horgolás vagy kötés közben, különösen ha sok színből horgolunk, rengeteg fonalmaradék keletkezik. Meglepően sok! Érdemes hulladékmentességre törekedve horgolni, ha úgy engedi a minta, az utolsó métereket is elhasználni, de legtöbbször jó pár méter megmarad.

A kis gombóckák, pár méterek felhasználására még külön minták is akadnak, vagy ha már felgyűltek, készíthetünk belőlük egy jóóóóó nagy takarót, pl. nagyimintával. (ehhez két csíktervező minta leírása itt: csíkok, csíktervezés) A horgolás, a sokszoros bonthatóság és újrafeldolgozás miatt, egyébként is egy környezetbarát hobbi, vagyis alkalmas rá hogy azzá váljon. Más anyagokat is újra lehet hasznosítani, ilyenek pl. a pólófonalból horgolt szőnyegek vagy tárolók (nekem nem bírja a csuklóm sajnos) sőt emlékszem gyerekkoromban tejeszacskóból és harisnyából horgolt lábtörlőkre – na azért azok nem voltak olyan gyönyörűek. Viszont amennyire emlékszem, hosszú évekig szolgáltak.

Na de vannak egészen apró szálak.

Van aki ezeket kidobja. Van aki összegyűjti. Én összekötözöm és felgombolyítom a párcentis darabkákat, aztán horgolok belőlük valami apróságot.

Amire figyelni érdemes, hogy a csomók belülre kerüljenek mert nem dolgozzuk el őket. Ebből következik hogy ez a technika nem igazán alkalmas béleletlen darabok (mint neszeszer) vagy, pláne, ruhadarab – mint -sál – készítésére.

De szuper tűpárnát lehet belőle horgolni, vagy alkalmas kis hungarocel golyók, tojások bevonására és díszítésére. Nagyon jó szívecskékre, itt van is egy alakítható minta: Szív

Például így készíthetsz tűpárnát:

A párnácska egy négyzetből készült, amit a négy csücskénél összefogtam és az éleket összevarrtam. Látni lehet hogy a csomókat nem készítettem túl precízre, úgyis belülre kerültek.

nézzük a csomókat!
egy tűpárna sok kis szálból
Tűpárna, szuper darab és nem dobtunk ki semmit!
a háta
Inline