Menü Bezárás

Akril – horgoláshoz használt fonal

Rengeteg mindenből lehet horgolni, fűszáltól kezdve az igazi len horgolócérnáig. De mégis, milyen tulajdonságokra számíthatunk, miből mit lehet jól készíteni? Ami a legolcsóbb szálak egyike, az az akril.

poliakrilonitril molekula akril
nem akartam fonalat reklámozni, ez itt egy poliakrilonitril molekula 😀

nem akartam fonalat reklámozni, ez itt egy poliakrilonitril molekula 😀

Akril

Ez egy mesterséges szál.
Rengeteg formában gyártják, bolyhosan, selymesen, sima alakban egyaránt. Nagyon sokszor alig lehet megkülönböztetni a gyapjútól vagy a pamuttól, Ebből következik hogy vannak merevebb illetve nagyon puha, lágy formái is.

Azt mondják, nem allergizál. A molyok se szeretik, kivéve ha kevert 🙂

Általában könnyű kötni, horgolni, a hibákat elfedi kicsit. Ha mégis vissza kell bontani, azt jól bírja.

Ruhadarabként ez inkább melegebb, kevésbé szellőző szál, viszont általában jó könnyű. Szerintem nyárra nem igazán kellemes viselet, de télen vagy hűvös időben nagyon szeretem, ráadásul nem olyan kényes a mosásra mint a gyapjú. Jól tisztítható. Könnyen ki lehet mosni, nem zsugorodik és általában nem is szöszölődik. A formatartása általában jó, de egy puha akril, laza mintával éppúgy kinyúlhat mint bármi más.

Szokták keverni. Szerintem a legjobb fonal az akril-gyapjú keverék ha kisebb állatokat horgolok, a két anyag tulajdonságát pont szuperül egyesíti. Ilyenkor az állatka nem nyúlik, nem lesz lukacsos a test rövidpálcákkal (tiszta akrilnál előfordul), és nedvszívó is valamelyest. Ellenben, a fehér akril hajlamos összeszedni a koszt 😀
A pamut-akril keverékek nekem nem mindig jönnek be annyira, akkor már a tiszta pamutra szavazok. Megokolni nem tudom hogy miért, talán még nem találtam meg belőle a tökéletes márkát 🙂 de amiket eddig használtam, kicsit mattabbak voltak és a tapintásuk se volt ideális.

akril virágdísz asztalra
virágdísz – Alize Cotton Gold fonalak

 

Ezt felülírom. Az Alize Cotton Gold az egyik legjobb tapintású és kezelhetőségű fonal ebből a műfajból, egyetlen hibája hogy a gombolyag lazább mint szeretném és így kicsit könnyebben gubancolódik ha nem figyelek. Viszont a bontást ez kevésbé bírja mint a sima akril.  A virág is ebből készült, 2,5-ös tűvel.

 

Inline