Menü Bezárás

Csipkeminta, horgolt kendő

Csipkekendő Alize Diva Batik

Ezt a kendőt Alize Diva Batik fonalból horgoltam, a – szerintem – franciás 5950 árnyalatból.

kendő horgolt
Csipkekendő Alize Diva Batik

kendő
Horgolt kendő, teljes kép. A valóságban nem “ferdül” a minta, de nem volt elég helyem kiterítei.

Érdekes hogy a melírozott fonalakból mindig hoznak ki valami új keveréket, szívem szerint ezekből betáraznék mert mikor az ember már megszeretett egy változatot azt lecserélik másra. (Most is ez történik egy nagyon szép, kékes árnyalatú fonalukkal, pedig voltak vele terveim.) Ez az árnyalat jelenleg még kapható különben, egy nagyon hasonló is létezik az Alize Cotton Gold termékcsaládból.

Maga a fonal mikroszálas és csúszik, nem kellemetlenül, pont annyira hogy könnyű legyen vele horgolni. Az is igaz hogy hármas tűvel horgoltam, ami a fonal vastagságához képest soknak tűnik, de egy kicsit merev ez a fonal, úgyhogy pont kellemes ekkora tűvel dolgozni. Viszont, a csúszás miatt, rendkívül hamar összegubancolódik. Ezen én úgy segítettem hogy egy harisnya szárát levágtam (persze nem olyat ami ép!, viszont olyat ami tiszta) és ráhúztam kívülről, két rétegben a gombolyagra, aztán belülről kezdtem el horgolni. Megjegyzem a Cotton Golddal is érdemes lesz így eljárni mert az is elég laza gombóc és a végére szintén gombócolódik.

Ami érdekes hogy valahogyan nem egyeznek a színek, szóval kicsit több kellhet mert nem ügyelnek arra, hogy ugyanannál a színnél fejeződjön be a fonal mint aminél az előző kezdődik vagy fejeződik be. A három gombolyagból kettő pirossal kezdődött, végződött, egy viszont kékkel végződött. Két és fél gombolyag (25 deka) ment bele, és blokkolás után (nem feszítettem nagyon ki!) 180 cm hosszú és a háromszög magassága 85 cm.

horgolt kendő
Kendő, csavart csücske

Hármas tűvel készítettem a kendőt, ezzel a mintával. A mintát Árvai-Bencze Katalin készítette. Sajnos nem tudom hogy hol 🙁 de egy lengyel oldalon láttam készen szivárványszínű batikolt fonalból és nagyon jól mutatott az is. Az adta az inspirációt a kendőhöz.

 

Inline