Menü Bezárás

7 tipp: babaarc készítése

Karakteres egyedi babákat készíteni nehéz dolog. Különösen konkrét személyeket ábrázolókat. Ezeknél sokat számít az arc kidolgozása, gyakran pár milliméter elcsúszás az egész arcot torzítja- Összegyűjtöttem azokat a trükköket amik szerintem a legfontosabbak:

  1. Hova rakjuk a szemet? hát ne a fej tetejére 🙂 A szem tulajdonképpen a fej felénél van embernél is. Tulajdonképp az egy optikai csalódás hogy azt hisszük hogy a felső harmadban, nem, ez nem így van, az arcunk felső harmadánál van. Aki nem hiszi próbálja ki a tükör előtt!
  2. A szemek távolságával és nagyságával karaktert adunk az arcnak. A távoli, nagy szemek inkább gyerekes és ábrándos tekintetet adnak, a közeli aprók meg adhatnak gonoszt vagy mesebeli lényeknek is remekül állnak.
  3. A szem színe, ha lehet, ne egyezzen meg a haj színével. Nem lesz természetes. Figyeljük csak meg a – festetlen – hajú ismerőseinken.
  4. A szemöldök jól áll a babák egy részénél. Általában legjobb egy világos barna szemöldököt használni. A vonala nagyon meghatározza az arckifejezést, én ki szoktam próbálni apró fonallal (mondjuk egy cm-es darabbal) ide-oda pakolgatom a kész arcon. Öreg figuráknak a szemöldöke is szürkés, fakó színű. Erős szemöldök jó egy agresszívabb vagy férfiasabb figurának, meg pl. Frida Kahlonak. Itt is igaz, a szemöldök színe a legritkábban egyezik meg a hajéval.
  5. Orr. Rendszerint a bőrszínű fonallal hímzem, 3-5 öltéssel, egy-két szem hosszan. A kis pisze orrok a vízszintes öltésekkel lesznek mutatósak, férfibabáknál a függőlegesek adnak markánsabb arckifejezést. Az orr helye a szemek közt van, vagy kicsit lejjebb.
  6. Fül. Szeretek készíteni. Tekintve hogy nekem is van, a babának miért ne lenne? másrészt, kidolgozottabb megjelenést ad a babának. (fülbevalós babáknál meg aztán végképp nélkülözhetetlen. ) A fej két oldalán készítem, a fej felénél. Tulajdonképpen kiöltök a fonallal, három láncszemet készítek és a végét visszabújtatom a fejbe.
  7. Az arc festhető. Én a saját sminkkészletemmel festem. Vannak minták ahol tűnemezeléshez használt eszközökkel is karakterizálnak, ez nagyon tetszik, de még nem próbáltam.
Plusz egy tipp: az arc készítésekor ne járjon össze-vissza az agyunk. Velem többször megtörtént már hogy tv-t néztem vagy gondoltam valakire, ennek az eredményeképp készítettem már szuper jó Mikulást Sárkányfűárus arcával. Óhatatlan hogy a gondolatainkat vagy érzéseinket belevarrjuk egy igazán jó babaarcba.

A szabályoktól el lehet térni, minden jól nézhet ki, de próbálgassunk! 5 percnél nem kell többet, és elképesztően sokat számít az arc végső megjelenésekor. Rajzoltam egy kezdetleges sablont, én általában ezekből az arányokból indulok ki játékbabáknál:

 

Inline