Menü Bezárás

Horgoláshoz használt fonalak 2. Pamut

Pamutfonal, az igazán könnyen és nagy színválasztékban hozzáférhető fonal

Ruhaneműnek ez egy nagyon jól szellőző, kellemes, hűs viselet. Elvezeti a testhőt és beszívja az izzadtságot.
Vastag ruhadarabokra nem igazán alkalmas, mert nehéz lesz a kész kabát vagy kardigán. Viszont csipkeszerű felsőkre a legjobb.

Magas hőmérsékleten is mosható, egyes pamutszálak akár forró vízben sem engedik a színüket.
Formára igazítva kell szárítani, fektetve ha lehet. A csipketerítőket meg kitűzzük gombostűvel, formára, így szárítjuk. Ennek oka hogy rengeteg vizet képes tárolni és a nagy súly végérvényesen szétnyújtja a kézimunkát.

Nem rugalmas! Csipkemintákhoz vagy használati tárgyakhoz ez nagy előny, ha jó a minta, a horgolt játékoknál sem hátrány, mert szépen tartja a formát. Amigurumi állatfigurát gyakran horgolnak belőle. Ha szépen mercerizált, fénye is lesz, ezzel lehet egy kicsit játszani, egy munkán belül a mattabb és fényesebb pamutokat keverni. Királylánynál látszik milyen szép fénye van. Ha felvető jellegű pamutot veszünk, az meg mattabb.

Szokták keverni, mindennel, nagyon kellemes ha gyapjúval és nagyon szép ha valamilyen selymes viszkóz szállal.

Létezik biopamut ami különösen antiallergén, környezetbarát és hát… drága.Maga a pamut egyébként ritkán allergizál, inkább a vegyszerek azok, amikre egyesek érzékenyebbek. Azért ha megtehetjük, főleg bébiholmikhoz, inkább biopamutot vegyünk. Ahhoz úgyis csak kevés kell.
Érdekes tapasztalatom, hogy ugyanabból a fonalból a fehér szín hajszállal vékonyabb szokott lenni, mint a színes, úgy látszik a fehérítéshez képest plusz vastagságot ad a szín.

Inline