Horgolt süti ékszertartók, dobozkák

Kisméretű tartókat terveztem közepes vastagságú pamutfonalból. Mindegyik egy-egy sütit vagy parfét formáz, újabban a cukrászdákban sok ilyen kis félgömb formát készítenek, mázzal vagy krémmel borítják, esetleg az egész felső süti rész csupa-csupa krém.

A kész tartók mindenfélére használhatóak, kis ékszereket tarthatunk benne vagy ajándékozhatunk benne bonbont, marcipánt, esetleg belecsempészhetünk ajándékba kis cukrászdameghívást, egyebet.

Az egyiket (még nem döntöttem melyiket) csomagolt cukor tartójának fogom használni, tudjátok vannak ezek a kis egyadagos cukrok, mivel én nem teszek cukrot se kávéba, se teába, csak néhány ilyet tartok a munkahelyemen, ha megkínálnék valakit.

Maga a desszertforma mindegyik édességnél ugyanaz, a díszítés különbözik. Hatféle desszertet készítettem, alig bírtam abbahagyni, így a fogyókúrám alatt önkínzás lenne többet kitalálni 😀 Csodálatos hogy répát, káposztát és paradicsomot eszembe se jutott…

Horgolt sütidoboz

Sütidobozok

Minta és több kép hajtás után!

Egyéb tárolók és természetesen ezek a sütikék is, a tárolós polcon a meskán kaphatók.

Felhasznált anyagok

Pamutfonal. Capri fonalat használtam, néhány másikkal, mindegyik fonal 50 g / 125 m-es tiszta pamut volt.
Hármas tűvel dolgoztam, viszonylag szorosan. (Nagyobbat is lehet készíteni, de mindenképp erős, nagyon jó tartású fonalat válasszunk, hozzávaló tűvel)
Tű az eldolgozáshoz.

Felhasznált szemek

lsz: láncszem
ksz: kúszószem
rp: rövidpálca
fp: félpálca
p: egyráhajtásos pálca

Elkészítési idő

horgolt doboz, sütike

Citromos és narancsos-csokis desszertek

1 óra desszertenként.

Nehézség

Könnyű – Közepes. Ne felejtsd a szemjelölőt a dobozkánál, azzal sokkal könnyebb 🙂
Ahhoz hogy szépen dolgozd el a doboz oldalát, egy trükkös, könnyen megtanulható és szép láthatatlan eldolgozást itt láthatsz.

Méret

A fonaltól függ, a megadott fonallal 7 cm átmérőjű, 5 cm magas a süti és erre jön a díszítés, az akár 3-4 cm is lehet.

Süti alja

horgolt süti talpa

Így horgoljuk a plusz sort a süti aljára

Alapszínű fonallal spirálisan horgolunk.
1. sor: varázskörbe 6 rp
2. sor: minden rp-be 2 rp (12 rp)
3. sor: (1 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (18 rp)
4. sor: (2 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (24 rp)
5. sor: (3 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (30 rp)
6. sor: (2 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 10-szer (40 rp)

7. sor: Ebben a sorban csak a hátsó hurkokba öltünk! minden rp-be egy rp. (40 rp)
8-11. sor: minden rp-be egy rp. (40 rp) Szépen eldolgozzuk.

A dobozka aljat úgy fordítjuk hogy a nyílása legyen lefelé, a zárt alja felfelé.
7. sorban a rp-k első hurkára egy rövidpálcasort horgolunk, minden hurokra 1 rp.
Szépen eldolgozzuk.

Süti teteje

Süti

Süti teteje. A befejező sort csak a hátsó szálakba horgoljuk.

Alapszínű fonallal spirálisan horgolunk.
1. sor: varázskörbe 6 rp
2. sor: minden rp-be 2 rp (12 rp)
3. sor: (1 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (18 rp)
4. sor: (2 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (24 rp)
5. sor: (3 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (30 rp)
6. sor: (4 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (36 rp)
7. sor: (2 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 12-szor (48 rp)
8-15. sor: minden rp-be egy rp. (48 rp)
16. sor: Ebben a sorban csak a hátsó hurkokba öltünk! minden rp-be egy rp. (48 rp) Szépen eldolgozzuk.

 

Díszítések

A díszítéseket különféle színekkel készítjük, hagyjunk hosszabb szálat az eldolgozáskor mert ezzel varrjuk a desszertek tetejére. Úgy találtam praktikusnak, ha mindent rávarrok a habra, és a habot varrom a desszertre.

Hab

horgolt desszert minta

Édes élet

Körben horgoljuk
1. sor: varázskörbe 6 rp
2. sor: minden rp-be 2 rp (12 rp)
3. sor: (1 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (18 rp)
4. sor: Ebben a sorban csak az első hurkokba öltünk! minden rp-be 4 rp. (72 rp) Szépen eldolgozzuk.

Bogyó (málna és krémszínű bogyó is)

Körben horgoljuk
1. sor: varázskörbe 6 rp
2. sor: minden rp-be 2 rp (12 rp)
3. sor: 2 rp-t összehorgolunk, ismételjük összesen 6-szor. (6 rp)
Összehúzzuk, elvarrjuk.

Rózsa

1. sor: 12 lsz, mgfordítjuk
2. sor: 2 lsz-et átugrunk, a következő lsz-be 2 fp, * a következő lsz-be 2 fp és egy ksz, következő lsz-be 3 fp * a *-közti leírást ismételjük, utolsó lsz-be 2 fp, 1 ksz.
A virág szinte magától becsavarodik, néhány öltéssel rögzítjuk.

Páros kis levél

6 lsz, megfordulunk, egy lsz-en átugrunk, sorban horgolunk: 1 rp, 1 fp, 1 p, 1 fp, 1 rp (első levél, közvetlenül folytatjuk ugyanígy:)
6 lsz, megfordulunk, egy lsz-en átugrunk, sorban horgolunk: 1 rp, 1 fp, 1 p, 1 fp, 1 rp

Levél

8 lsz, megfordulunk, 2 lsz-en átugrunk, sorban horgolunk: 1 rp, 1 fp, 1 p, 1 p, 1 fp, 1 rp. Ugyanezt tartjuk a színén, és körben az első 7 szemre 1 ksz-t horgolunk, 1 lsz, majd a levél másik oldalára is, minden szemre 1 ksz-t horgolunk.

Csokidísz

20 lsz, a kezdő lsz-be öltünk és hurkot formázunk, majd 15 lsz, a kezdő lsz-be öltünk és hurkot formázunk, 10 lsz, a kezdő lsz-be öltünk és hurkot formázunk. Minden szemre 1 ksz-t horgolunk.

Ostya

Minden sor végén fordulunk.
1. sor: 10 lsz,
2. sor: 10 ksz,
3. sor: 10 ksz.
(ezzel a módszerrel kekszet is készíthetünk, csak több sort kell horgolni)

Kis citrom és mandarinszelet

horgolt citromparfé

Kedvencem, a citromos, nem lehet róla elég kép…

Minden sor végén fordulunk.
1. sor: egy szembe 3 rp
2. sor: minden rp-be 2 rp (6 rp)
3. sor: (1 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 3-szor (9 rp)

Fél citromszelet

1. sor: varázskörbe 6 rp
2. sor: minden rp-be 2 rp (12 rp)
3. sor: (1 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (18 rp)
4. sor: Fehér fonallal minden rp-re 1 ksz
5. sor: újra sárga fonallal készítjük, a kör alakot félbehajtjuk és a szemeket párossával összehorgoljuk, így:
(2 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 3-szor (12 rp)

Szósz

1. sor: varázskörbe 6 rp
2. sor: minden rp-be 2 rp (12 rp)
3. sor: (1 rp, következő rp-be két rp) ismételjük összesen 6-szor (18 rp)
4. sor: (2 rp, következő rp-be két rp VAGY a szaporítás helyén lefolyó cukormáz) ismételjük összesen 6-szor (24 rp), közben tetszés szerint horgoljuk a lefolyt cukormázat. Az én mázam pl. a következő:
Hosszan folyó cukor: Szaporítás helyén, ahol egy rp-be 2 rp-t horgolnánk: 1 rp, 8 lsz, kettőn átugrunk, a következő három lsz-be 1-1 fp, következő 3 lsz-be 1-1 rp, 1 rp-t átugrunk.
Kicsi lefolyt cukor: Szaporítás helyén, ahol egy rp-be 2 rp-t horgolnánk: 1 rp, 4 lsz, kettőn átugrunk, a következő lsz-be 1 fp, következő lsz-be 1 rp, 1 rp-t átugrunk.

A következő sütiket készítettem:

Narancsos csokibomba: Sötétbarna sütialap, fehér hab, középbarna ostya, kis citromszelet citromsárga és mandarin színekben
Citromparfé: Halványsárga sütialap, fehér hab, középzöld levél, fél citromszelet sárga színben
Málnás karamellás joghurthab: krémszín sütialap, középbarna szósz, fehér hab, három piros bogyó
Marcipános hercegnőtorta: Zöld sütialap, fehér hab, világoszöld kis páros levél, rózsaszín rózsa
Karamellakupola fehér és étcsokidísszel: Középbarna sütialap, fehér hab, sötétbarna csokidísz, krémszín bogyó
Puncstorta: Rózsaszín sütialap, fehér hab, sárga és rózsaszín cukorrózsák

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.