Menü Bezárás

Horgoláshoz használt fonalak 3. Gyapjú fonalak

Gyapjú, egy puha – vagy szúrós – választás

Kellemes, puha és meleg.
Na nem mindig puha, léteznek sprődebb, kevésbé finom szálak. Főleg régebben sok ilyen fonalat lehetett kapni, ma már inkább kivétel a szúrós szál, de azért csak nem véletlen hogy számos gyapjúfonalat meg azzal reklámoznak, hogy az aztán igazán nem fog szúrni 🙂
Nálunk elsősorban juhok gyapjából készült gyapjút lehet kapni, de létezik angóra, kecske, nyúlgyapjú sőt, én láttam már – leírásban – rókának a szőréből készült gyapjúszálat. Ez magyarul nyilván rókagyapjú 😀
Rengeteg szép színben kapható, szerintem a legszebbek belőle a természetes vagy természetközeli színek.
Szokás keverni műszállal, ez befolyásolja a tulajdonságait, könnyebben kezelhető lesz és persze sokszor olcsóbb is.
Már viszonylag csekély súlyú gyapjú is nagy melegérzetet kelt, de mivel jól felveszi az izzadtságot, igazából egy vékony gyapjú nyáron se kellemetlen.
A superwash kezelést kapott gyapjút elvben akár mosógépben is moshatjuk, gyapjúprogramon. Szerintem azért ezt ne tegyük, az élettartam jelentősen hosszabbodik kézi mosás és helyes szárítás használatával. Kézmeleg vízben, folyékony gyapjú mosószer használatával mossuk . Ne csavarjuk ki és ne szárítsuk napon vagy radiátoron, inkább fektetve és formára igazítva.
A moly imádja 🙂 de inkább a félretett, nem használt ruhaneműbe hajlamos beköltözni. Ez ellen jó záródással és pl. levendulapárnával lehet védekezni.
Inline